Envelopes

Envelopes

Indikator teknikal Envelopes dicipta untuk mengenal pasti batas atas dan bawah suatu julat perdagangan (trading range).

Indikator ini dibentuk dari 2 purata bergerak, salah satu darinya dianjak ke atas dan satu lagi dianjak ke bawah. Envelopes boleh digunakan sebagai jalur (bands) yang mengepung harga untuk menyerlahkan aras terlebih beli dan terlebih jual selain dari digunakan sebagai sasaran harga.

Ada ramai pedagang yang menganggap Envelopes sebagai variasi Bollinger Bands . Prinsip asas kedua-dua perkakas adalah sama: selepas sebarang turun naik (fluctuation), harga sentiasa kembali kepada trend utama.

Cara-cara menggunakannya

Envelopes termasuk dalam set default MetaTrader. Anda boleh menambahnya ke carta dengan mengklik “Insert” – “Indicators” – “Trend” dan seterusnya pilih "Envelopes". Garisan indikator akan muncul di tetingkap yang sama dengan carta harga.

Contoh urusniaga di dalam saluran yang dibentuk oleh jalur-jalur Envelopes.

Tempoh (period) yang disetkan secara default di MetaTrader adalah 14 dan sisihan/deviation (anjakan MA) diset pada 0.1%. Anda boleh melaras amaun sisihan bergantung kepada kemeruwapan pasaran: lebih tinggi kemeruwapan, lebih besar nilai sisihan. Namun, anda disarankan untuk tidak set sisihan lebih dari 2%.

Untuk perdagangan intrahari, anda boleh gunakan carta H1, dan purata bergerak 10-tempoh serta sisihan 0.3%-0.5% harus baik-baik sahaja untuk mana-mana pasangan matawang.

Ruangan 'Shift' yang mempunyai nilai default 0, membolehkan anda menggerakkan purata bergerak ke belakang, atau ke depan. Nilai 20 menggerakkan garisan indikator ke hadapan sebanyak 20 bar, manakala nilai -20 akan menggerakkannya ke belakang 20 bar.

Cara-cara mentafsir

Indikator Envelopes berasaskan kepada Purata Bergerak (Moving Averages, MA) justeru mempunyai sifat-sifat dan pengaplikasian yang spesifik seperti MA yang lain. Pertama sekali, kecerunan garisan indikator menunjukkan arah trend: jika jalur Envelopes sedang mendongak, ia petanda uptrend, manakala jika menunduk ke bawah, ia sedang downtrend. Tambahan lagi, indikator ini menunjukkan dengan jelas permulaan pasaran yang menjajar (sideways) bila garisannya menjadi horizontal.

Ada beberapa cara untuk mentafsir indikator Envelopes.

Pertama, adalah mungkin untuk berdagang di dalam saluran (channel) yang dibentuk oleh jalur Envelopes: beli bila harga mencecah jalur bawah ketika uptrend, dan jual bila harga mencecah jalur atas ketika downtrend.

Contoh urusniaga di dalam saluran yang dibentuk oleh jalur-jalur Envelopes.

Bila pasaran bergerak dalam saluran (range bound), gerakan harga melebihi jalur atas Envelope memberi petanda bahawa aset sudah terlebih dibeli dan cenderung untuk turun ke bawah. Gerakan ke bawah jalur bawah bermakna pasaran sudah terlebih dijual dan boleh berpatah balik ke atas. 

Contoh urusniaga di dalam saluran yang dibentuk oleh jalur-jalur Envelopes.

Dalam masa yang sama, bila harga menembusi jalur atas sewaktu uptrend, ia petanda bahawa uptrend ini kuat dan kita boleh menjangkakan harga akan berterusan meningkat. Bila harga menembusi jalur bawah Envelope ketika downtrend, ini bermakna downtrend adalah kuat dan harga mungkin akan jatuh dengan curam.Indikator Envelopes boleh digunakan sebagai sebahagian dari pelbagai strategi perdagangan. Sebagai contoh, ia boleh digunakan untuk scalping di rangka masa yang kecil. Oleh kerana ini indikator trend, adalah mungkin untuk mencapai hasil yang baik dengan menggabungkannya dengan osilator-osilator tertentu.

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau seksyen Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara mengaktifkan Bonus Level Up?

  Buka akaun Bonus Level Up di Laman Peribadi versi web atau aplikasi peranti mudah alih dan terima sehingga $140 percuma di akaun anda.

Berita terkini

Peluang untuk dagangkan GBP sempena berita

Great Britain akan menerbitkan angka jualan runcit bulan Mei pada 18 Jun, pukul 09:00 masa MT.

Mesyuarat Fed akan mendorong USD

Rizab Persekutuan akan menyiarkan penyata dan mengumumkan keputusan kadar faedah mereka pada 21:00 masa MT.

Adakah data ekonomi akan mendorong USD naik?

Amerika Syarikat akan mengumumkan angka jualan runcit dan inflasi pengeluar (indeks PPI) pada 15:30 masa MT, 15 Jun ini.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Ketahui lebih lanjut

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Follow kami di Facebook

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera