Heiken Ashi

Heiken Ashi

Indikator Heiken Ashi adalah suatu jenis candlestick yang spesifik dan berbeza dari apa yang kita biasa lihat di carta candlestick Jepun. "Heiken Ashi" boleh diterjemahkan dari bahasa Jepun sebagai "suatu bar yang berada di tengah". Pendekatan ini dibangunkan pada 1700-an dahulu oleh Munehisa Homma.

Bagaimana indikator ini berfungsi

Matlamat utama indikator ini adalah untuk menyaring hingar pasaran. Seperti yang anda mungkin sudah maklum, candlestick Jepun memaparkan secara visual harga pembukaan (Open), penutupan (Close), tertinggi (High) dan terendah (Low) sewaktu satu-satu tempoh masa. Heikin Ashi pula mempunyai suatu formula yang spesifik:

Heikin-Ashi Open = [Open (bar sebelum) + Close (bar sebelum)]/2

Heikin-Ashi Close = (Open+High+Low+Close)/4

Heikin-Ashi High = Max (High, Open atau Close)

Heikin-Ashi Low = Min (Low, Open atau Close)

Indikator ini, tentu sekali, mengira ia semua secara automatik. Namun, anda perlu memahami punca asal usul candlestick Heiken Ashi dan menyedari bahawa jika Heiken Ashi membentuk pepaku (spike), ini tidak bermakna harga sebenarnya mencecah paras tersebut. Indikator ini hanya menunjukkan trend.

Berikut adalah carta candlestick Jepun yang biasa:

Carta Candlestick Jepun

Dan ini pula adalah candlestick Heiken Ashi untuk tempoh masa yang sama (carta harga itu sendiri di dalam bentuk graf garisan):

Pelajari carta candlestick Heiken Ashi

Jika anda bandingkan carta candlestick biasa dengan Heiken Ashi, Heiken Ashi tampak lebih licin kerana ia menggunakan purata pergerakan harga. Perhatikan, candlestick Heiken Ashi cenderung utnuk mempunyai warna bullish (apa jua warna yang anda pilih di tetapan – mari kita gunakan warna hijau) sewaktu uptrend, dan warna bearish sewaktu downtrend (mari pilih merah). Harga semasa Heiken Ashi mungkin berbeza dari harga semasa sebenar aset kewangan yang anda sedang dagangkan. Carta Heiken Ashi juga tiada senggang (no gap).

Cara-cara memasang di carta

Untuk menambah indikator Heiken Ashi ke carta, klik "Insert", pilih "Indikator" dan kemudian "Custom". Anda lantas boleh memilih "Heiken Ashi".

Cara-cara menggunakannya

Banyak yang boleh kita ketahui tentang pasaran dengan mencerap candlestick Heiken Ashi:

Candlestick bullish tanpa bayang bawah memberi isyarat uptrend yang kuat. Candlestick bearish tanpa bayang atas memberi isyarat downtrend yang kuat. Candlestick yang tubuhnya kecil dan mempunyai kedua-dua bayang atas dan bawah (doji) adalah petanda perubahan pada trend.

Candlestick bullish tanpa bayang bawah

Indikator Heiken Ashi boleh digunakan untuk beberapa tujuan:

Untuk mengukur kekuatan trend. Jika trend adalah kuat, pedagang boleh berpegang teguh dengannya dan beroleh manfaat berdagang searah dengannya. Untuk mengenal pasti penyongsangan. Momen penyongsangan yang berjaya dikenal pasti pada suatu trend membolehkan pedagang menutup dagangan yang mengikut trend atau memasuki suatu trend baru.

Adalah dicadangkan agar Heiken Ashi digunakan bersama dengan indikator-indikator lain, sebagai contoh, Osilator Stokastik. Satu strategi perdagangan yang ringkas yang menggunakan dua indikator ini mencadangkan agar dagangan dibeli dibuka bila Stokastik keluar dari zon terlebih jual (oversold area) dan adanya candlestick penyongsangan di Heiken Ashi. Berdasarkan logik yang sama, dagangan jualan boleh dibuka bila Stokastik keluar dari zon terlebih beli (overbought area) dan adanya penyongsangan bearish pada Heiken Ashi. Anda boleh lihat contoh signal jual dari Heiken Ashi dan Osilator Stokastik di carta di bawah:

Heiken Ashi bersama indikator-indikator lain

Kita juga boleh mentakrifkan aras sokongan dan rintangan dengan carta Heiken Ashi, serta pola carta dan harga.

Rangka masa. Jika anda seorang pedagang intrahari, gunakan Heiken Ashi dengan rangka masa dari M5 hingga H1. Jika anda seorang pedagang swing, dan mengekalkan posisi selama beberapa hari, anda boleh gunakan Heiken Ashi di H4 dan D1.

Pasangan matawang. Anda boleh gunakan Heiken Ashi untuk mana-mana pasangan matawang, namun hasil yang terbaik boleh dicapai di pasangan regu JPY (EUR/JPY, GBP/JPY, CAD/JPY) kerana mereka cenderung untuk lebih meruwap.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan terbesar Heiken Ashi adalah keupayaannya menyaring signal-signal buruk (hingar bingar pasaran) dan membuatkannya lebih mudah untuk para pedagang mengenal pasti signal dagangan yang bagus. Hasilnya, analisis pasaran menjadi lebih mudah.

Kelemahan indikator Heiken Ashi adalah betapa ia lamban, ketinggalan di belakang harga (lagging). Ini perkara yang alami kerana indikator perlukan harga untuk membentuk high, low dan close, untuk mengira nilai-nilainya.

Secara ringkas: Heiken Ashi adalah perkakas analisis yang amat ampuh. Ia membolehkan para pedagang untuk fokus dengan signal kemasukan yang terbaik, serta "riding the trend" selama yang mungkin. Gunakan Heiken Ashi bersama dengan indikator-indiakator teknikal lain dan analisis aksi harga.

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau seksyen Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara mengaktifkan Bonus Level Up?

  Buka akaun Bonus Level Up di Laman Peribadi versi web atau aplikasi peranti mudah alih dan terima sehingga $140 percuma di akaun anda.

Berita terkini

Peluang untuk dagangkan GBP sempena berita

Great Britain akan menerbitkan angka jualan runcit bulan Mei pada 18 Jun, pukul 09:00 masa MT.

Mesyuarat Fed akan mendorong USD

Rizab Persekutuan akan menyiarkan penyata dan mengumumkan keputusan kadar faedah mereka pada 21:00 masa MT.

Adakah data ekonomi akan mendorong USD naik?

Amerika Syarikat akan mengumumkan angka jualan runcit dan inflasi pengeluar (indeks PPI) pada 15:30 masa MT, 15 Jun ini.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Ketahui lebih lanjut

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Follow kami di Facebook

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera