Purata Bergerak: cara mudah untuk mengesan trend

Purata Bergerak: cara mudah untuk mengesan trend

Purata Bergerak (B. Inggeris: MA, Moving Average) adalah salah satu indikator yang paling meluas digunakan dalam perdagangan. Para pedagang menyukainya kerana ia ringkas dan berkesan.

Di dalam artikel ini, kami akan menjelaskan berkenaan indikator ini dan cara-cara menggunakannya untuk meningkatkan keuntungan anda.

Purata Bergerak adalah satu indikator trend. Ia mengambil angka purata harga dan kesannya, ia melicinkan turun naik aksi harga di graf.

Jenis-jenis bagi indikator ini

Ada 4 jenis Purata Bergerak yang utama yang anda boleh gunakan di MetaTrader. Kami tidak mahu memberikan anda formula-formulanya yang rumit di sini. Adalah lebih penting untuk anda fahami idea disebalik setiap jenis.

 1. Purata Bergerak Ringkas

  Biasanya para pedagang menggunakan Purata Bergerak Ringkas (SMA, Simple Moving Average). MA jenis ini menunjukkan purta harga-harga penutup untuk tempoh yang ditetapkan. Kesannya, semua harga menjadi sama nilainya. Sebagai contoh, jika mempunyai MA bagi tempoh 10, kita mengira 10 harga penutup dan membahagikannya dengan 10. Setiap kali ada harga penutup baru (candlestick baru terbentuk lengkap) harga yang paling lama sudah tidak dikira lagi.

 2. Purata Bergerak Eksponen (EMA, Exponential Moving Average) dan Purata Bergerak Berpemberat Linear (LWMA, Linear Weighted Moving Average) juga hampir mirip.

  Ia mengira dengan cara yang hampir sama tetapi memberikan pemberat yang lebih kepada harga yang lebih terkini. Kesannya MA-MA ini adalah yang paling mencerminkan gerakan harga dan memberikan signal yang lebih pantas. Namun berhati-hati! Walaupun MA-MA ini memberikan signal yang pantas, sebahagian dari signal itu mungkin palsu.

 3. Purata Bergerak Terlicin

  (Smoothed Moving Average) pula berasaskan kepada SMA (Simple Moving Average). Sekali imbas, namanya sudah memberikan kita petunjuk tentang fungsinya. MA ini paling berkesan membersihkan gerakan harga dari turun naik. MA ini adalah yang terbaik untuk mengesan trend.

Cara-cara memasang di carta MetaTrader

MA sudah tersedia di MetaTrader, jadi anda tidak perlu muat turun. Hanya pergi ke "Insert" – cari "Indicators" – pergi ke "trend" – dan anda akan lihat "Moving Average". Menggunakan tetapan yang betul adalah lebih penting.

Period (Tempoh)

Tempoh adalah bilangan candlestick yang akan digunakan dalam pengiraan. Lebih besar tempohnya, lebih licin MA anda dan lebih kuat signalnya. Lebih kecil tempoh, nilai MA akan lebih hampir dengan harga.

Tiada satu peraturan tunggal yang mengatakan berapa saiz tempoh yang perlu digunakan pada MA. Bila menganalisa carta dengan rangka masa (timeframe) yang lebih besar, para pedagang lebih sukakan MA dengan tempoh seperti 50, 100 dan 200. Bila berdagang dengan rangka masa yang lebih kecil, para pelabur lebih gemar tempoh seperti 9, 12 dan 26.

Price (Harga)

Ada beberapa pilihan di sini. Ia boleh jadi "close" (penutup), "high" (tertinggi), "low" (terendah), "median" (pertengahan), "typical" (tipikal), dan "weighted close price" (harga penutup berpemberat). Biasanya para pedagang menggunakan harga penutup.

Shift (Anjakan)

Tetapan ini digunakan untuk menganjak indikator ke hadapan atau mundur pada garis masa. Kesannya, MA akan berganjak ke atas atau ke bawah.

Cara-cara menggunakannya Moving Average dalam dagangan Forex

Ada satu perkara yang perlu kami beritahu kepada anda. MA memberikan signal yang lamban atau tertunda (delayed) kerana ia perlu mengira harga penutup yang terakhir. Pertimbangkan perkara ini bila menggunakannya dalam perdagangan anda.

 1. MA adalah indikator trend, jadi kami akan mulakan dengan pengesanan trend. Jika anda mahu mengetahui sama ada pasaran adalah bearish atau bullish, persilangan adalah isyaratnya.Persilangan Emas (Golden Cross)

  Bila MA dengan tempoh yang lebih kecil menyilang MA yang tempohnya lebih besar, dari bawah ke atas. Ia adalah signal untuk beli.

  Salib emas adalah isyarat untuk membeliPersilangan Mati (Dead cross)

  Bila MA dengan tempoh yang lebih kecil menyilang MA dengan tempoh yang lebih besar, dari atas ke bawah. Ia adalah signal untuk jual.

  Cross-mati adalah isyarat untuk dijual
 2. Kita lanjutkan lagi dengan fungsi trend. Jika indikator turun ke bawah, ia downtrend. Jika MA menuju ke atas, ia uptrend.
 3. Purata Bergerak sangat sering digunakan sebagai aras sokongan dan rintangan (support and resistance levels). Kekuatan aras bergantung kepada tempoh MA tersebut. Lebih besar tempohnya, lebih kuat ketahanan sokongan/rintangan. Rangka masa juga memainkan peranan yang penting. Lebih besar rangka masa, lebih kuat MA tersebut. Jika anda bandingkan MA 200 jam dengan MA 200 hari, yang 200 hari adalah aras yang lebih kuat dan natijahnya harga lebih cenderung untuk berayun berhampiran sekitarnya.

Menggunakan aras sokongan dan rintangan, kita berpeluang untuk menentukan aras bagi membuka posisi. Bila harga menembus ke atas MA, ia mungkin signal untuk membeli. Begitu juga sebaliknya, penembusan ke bawah MA memberikan signal untuk menjual.

Petua: Jika harga menyentuh MA beberapa kali, ini bererti pembalikan (reversal) sudah hampir.

sokongan

MA dan indikator-indikator lain

Satu kelebihan besar MA adalah betapa bukan satu-satunya indikator; ia sebahagian dari indikator-indikator lain. Indikator yang paling terkenal yang berasaskan kepada MA adalah MACD. Anda boleh menemui MA di perkakas perdagangan seperti Alligator, Jalur Bollinger (Bollinger Bands), dan Ichimoku Kinko Hyo.

Kami sering mengingatkan para pedagang bahawa tidak ada indikator yang sempurna, kerana itulah ianya penting untuk kita menggabungkan mereka untuk mendapatkan signal yang lebih kuat.

Apakah indikator-indikator yang terbaik untuk digandingkan dengan MA?

Candlestick adalah satu idea yang baik. Ia memberikan signal yang kuat untuk pembalikan dan penerusan sesuatu trend. Indikator-indikator lain yang boleh digunakan adalah indikator-indikator osilator.

Ingatlah, anda perlukan sekurang-kurangnya 2 signal yang sepadan untuk memulakan tindakan berdagang.

Ringkasan: mari kita rangkumkan apa yang anda telah baca di atas. Purata Bergerak adalah indikator trend teknikal yang mencerminkan pergerakan harga. Ia memberikan signal yang lamban/tertunda, namun, ia masih sangat berguna kerana signal yang diberikannya adalah kuat. Beli bila harga di tas MA dan anda melihat persilangan emas (golden cross). Jual bila harga berada di bawah MA dan anda melihat persilangan mati (dead cross).

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau seksyen Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara mengaktifkan Bonus Level Up?

  Buka akaun Bonus Level Up di Laman Peribadi versi web atau aplikasi peranti mudah alih dan terima sehingga $140 percuma di akaun anda.

Berita terkini

EUR, USD, GBP: fokus sepenuhnya pada laporan PMI

Laporan PMI dari EU, UK, dan AS akan diumum sepanjang hari tersebut!

Bank Pusat Eropah Akan Bermesyuarat Pada Hari Khamis

Bank Pusat Eropah akan menerbitkan penyata dasar mereka pada 22 Julai, pukul 14:45 masa MT (GMT+3).

Bagaimana reaksi AUD terhadap Jualan Runcit Australia?

Jualan runcit bulanan Australia akan diumum pada 04:30 MT (GMT+3), hari Rabu, 21 Julai.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Ketahui lebih lanjut

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Follow kami di Facebook

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera